
Hozzávalók:
Falafel
150 g aFalafel száraz keverék
225 g forró víz
Kuszkusz tabbouleh saláta
1 bögre instant kuszkusz
1 bögre forró víz vagy zöldségalaplé
¼ evőkanál só
1 nagy marék friss petrezselyem, finomra vágva
1 marék menta, finomra vágva
2 roma paradicsom, apróra vágva
½ uborka, apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só ízlés szerint
Tahini mártás
1 csésze tahini (szezámpaszta)
3/4 csésze langyos víz, vagy több a konzisztencia érdekében
3 gerezd fokhagyma
1/4 csésze friss citromlé, vagy több ízlés szerint
1/4 teáskanál só, vagy több ízlés szerint
2 teáskanál apróra vágott friss petrezselyem (elhagyható)
Muhammara (pirított kaliforniai paprika mártogatós)
2 piros kaliforniai paprika
4 evőkanál extra szűz olívaolaj megosztva
12 dkg megtisztított, pirított dió
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 1/2 evőkanál paradicsompüré
3/4 csésze zsemlemorzsa
2 evőkanál gránátalma melasz
1 tk aleppói paprika
1/2 teáskanál cukor
1 tk sumac
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cayenne bors (választható)
Elkészítés:
Dolgozd össze az aFalafel száraz keveréket a forró vízzel, majd pihentesd egy órát. A vizet vagy alaplét keverd össze a kuszkusszal és hagyd állni, amíg felszívja az összes folyadékot. Amint kihűlt, add hozzá a többi tabbouleh összetevőt. A tahini hozzávalóit turmixold össze, adj hozzá langyos vizet a kívánt állag eléréséhez. A paprikát süsd magas hőfokon kb fél órát, húzd le a bőrét és turmixold össze a muhammara hozzávalóival. A falafel masszából gyúrj 2-2,5 dekás golyókat és fritőzben vagy serpenyőben 170 fokos olajban süsd aranybarnára. Tálald a kuszkusz tabbouleh-val és a muhammarával.