
Hozzávalók: ( 2 személyre)
1 közepes méretű zsenge főzőtök félbevágva, belseje kivájva (a kivájt részt a mártáshoz felhasználjuk)
Töltelék
80 g aFalafel száraz keverék
80 ml forró víz
só, bors, pirospaprika
1 közepes hagyma
½ paradicsom
½ zöldpaprika
egy csésze basmati v jázmin rizs (főzve kb. ugyanannyi legyen, mint a falafel massza)
Mártás
1 kis vöröshagyma apróra vágva
2-3 evőkanál tejföl, joghurt vagy kókusztejszín, ha vegán lesz az étel
1/2 evőkanál citromlé
1 csokor friss kapor, aprítva
1/2 teáskanál tengeri só
150 mll zöldség alaplé/ víz
1 db tök kivájt belseje
Elkészítés:
Dolgozd össze az aFalafel száraz keveréket a forró vízzel, pihentesd egy órát. Olajon dinszteld meg a hagymát, paprikát, paradicsomot, tedd bele a fűszereket. Ezzel a pörköltalappal keverd el a falafel masszát, főzd össze 2-3 percig. Majd adj hozzá főtt rizst ízlés szerint. A félbevágott tökök belsejét vájd ki, a medret enyhén sózd, töltsd meg a töltelékkel és tepsiben, 5-6 evőkanál vízben, süsd 30 percet. Az utolsó 10 percben reszelt sajttal is megszórhatod a tetejét. A szószhoz olajon párold meg a hagymát és a tökök kivájt belsejét. (Ha zsenge a tök, akkor a magja is benne maradhat.) Keverd hozzá a többi hozzávalót, turmixold össze és a végén add hozzá a friss kaprot. A megsült tököket a kaporszószban tálald.