
A falafelt leggyakrabban golyókká formálva, olajban kisütve, pitában tálalva fogyasztják, különféle zöldségekkel (paradicsom, uborka, hagyma) és tahini szósszal és/vagy csípős szószokkal öntik nyakon.
Hozzávalók:
100 g aFalafel száraz keverék (10-12 gombóc, 2-3 adag)
150 g forró víz
Elkészítés:
Dolgozd össze az aFalafel száraz keveréket (másfélszeres mennyiségű) forró vízzel, majd pihentesd egy órát.
A masszából gyúrj 2-2,5 dekás golyókat és fritőzben 170 fokon, illetve serpenyőben, legalább 3 cm mély, forró olajban süsd aranybarnára (4-5 percig).
Ha reszelt zöldséget adnál a masszához, (pl. répát, krumplit, cukkinit
reszelve), akkor először csak egy kevés vízzel keverd össze az aFalafel granulátummal, add hozzá a zöldségeket, utána adagolj hozzá még forró vizet, érzés szerint.
Morzsa helyett panírozáshoz is nagyon finom, de elkészíthető vele minden zöldséges, rakott étel is (kiváltva a darált húst), egyben sült vagdalt, nagyobb falafel golyó paradicsom (vagy más) szósszal megbolondítva.
Salátával, főzelékkel, krumplipürével, szószokkal – zöldségekkel tálald!